STAD & VAN DER REE

Onze praktijk

Dierenartsen:
• Andreas Stad
• Gerard van der Ree
• Lilian Raaijmakers
• Esther de Vries
• Johanna Jackson

Bezoekadres:
Bilderdijkstraat 16
3314 RD Dordrecht
078 613 57 79

Openingstijden

Locatie v/d praktijk

Click to open a larger map

Stad & Van der Ree

Schermafbeelding 2016-01-21 om 10.06.38

 

Waarschijnlijk heeft u de afgelopen weken wel gelezen dat er een uitbraak is van een nieuw konijnenvirus. Gelukkig zijn bij ons vanaf 22 januari 2016 de eerste vaccins tegen het RHD2-virus verkrijgbaar! Het vaccin moet na 6 weken herhaald worden (geboosterd) en is daarna een half jaar geldig. Wilt u uw konijn laten vaccineren, neem dan contact op met een van onze assistentes. Zij maken zo snel mogelijk een afspraak voor uw konijn.

 

Let op: het nieuwe vaccin beschermt alleen tegen het RHD2-virus. Om te beschermen tegen myxomatose en het RHD1-virus dienen konijnen ook het reguliere vaccin te ontvangen.

 

Informatie over het RHD2 virus:

 

Virus

 

VHD is een ziekte die wordt veroorzaakt door een virus: het RHD-virus. Dit virus, dat zeer besmettelijk is, verspreidt zich door direct contact tussen konijnen en ook indirect via urine, uitwerpselen, water, voedsel, kleding, handen en hokken. Stekende insecten kunnen ook een rol spelen in de verspreiding. Het virus kan tot ernstige ziekte en sterfte leiden bij konijnen (zie symptomen), maar is niet gevaarlijk voor mensen of andere gezelschapsdieren zoals honden, katten, cavia’s en andere knaagdieren.

 

Van het RHD-virus zijn twee varianten bekend: het RHD1- en het RHD2-virus. Het is belangrijk te weten welke virusvariant verantwoordelijk is voor een uitbraak/sterfgeval:

  • De vaccins die voor januari 2016 in Nederland geregistreerd zijn, bieden geen bescherming tegen RHD2 (wél tegen RHD1).
  • De tijd die verstrijkt tussen het tijdstip van besmetting en het overlijden van het konijn is bij een RHD2-infectie langer (gemiddeld 3-5 dagen) dan bij RHD1 het geval is. Het virus krijgt daardoor meer tijd om zich te verspreiden.

 

Symptomen

 

Een konijn dat geïnfecteerd is met de klassieke variant van het virus zal veelal binnen 24-48 uur sterven. Bij RHD2 bedraagt deze termijn gemiddeld 3-5 dagen. In beide gevallen zien we soms (acute) benauwdheid, koorts, bloedingen en zenuwverschijnselen vlak voordat het konijn overlijdt. Daarnaast kan bij RHD2 een meer chronisch ziektebeeld gezien worden waarbij het konijn gedurende langere periode algemeen ziek kan zijn. Vaak is er echter niets te zien aan konijnen met deze ziekte totdat ze acuut ziek worden en vrijwel meteen daarna sterven.

 

Bron: www.diergeneeskunde.nl/nieuws/2015/12/08/sterfte-onder-konijnen-door-vhd/

 

Het virus heeft in de meeste gevallen een dodelijke afloop, daarom is ons advies uw konijn zo spoedig mogelijk te laten vaccineren.

 

 

Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak kunt u terecht bij onze assistentes: 078 – 6135779

 

Bekijk Desktop Site