STAD & VAN DER REE

Onze praktijk

Dierenartsen:
• Andreas Stad
• Gerard van der Ree
• Lilian Raaijmakers
• Esther de Vries
• Johanna Jackson

Bezoekadres:
Bilderdijkstraat 16
3314 RD Dordrecht
078 613 57 79

Openingstijden

Locatie v/d praktijk

Click to open a larger map

Stad & Van der Ree

Langwerkend vlooien en tekenmiddel voor de kat!

NIEUW

Langwerkend vlooien en tekenmiddel voor de kat!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze assistentes,

zij helpen u graag.

Dierenartsen Stad & Van der Ree

Bilderdijkstraat 16

3314 RD Dordrecht

Tel: 078-6135779

Op vakantie met uw huisdier

U gaat binnenkort met uw huisdier(en) op vakantie.

Graag willen wij u op het volgende attenderen!

 

Hondsdolheid.

Zodra uw hond, kat of fret naar het buitenland gaat is een vaccinatie tegen hondsdolheid (= Rabiës) verplicht. In de EU is de vaccinatie met Nobivac- Rabiës 3 weken tot 3 jaar na enting geldig.

Binnen Europa stellen het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Noorwegen, Finland, Malta en Cyprus nog een ontworming – toegediend door een dierenarts – verplicht.

Landen buiten de EU, zoals Turkije, kunnen andere eisen stellen, zoals een bloedonderzoek. Op de website www.licg.nl vindt u meer informatie over invoereisen. Regels veranderen snel, neem daarom voor de meest recente regels contact op met de ambassade van het gewenste land. Neemt u s.v.p. vroegtijdig contact met ons op als u met uw dieren naar een land gaat waarvoor een bloedonderzoek verplicht is, de totale procedure hiervoor kan enkele maanden duren.

 

Identificatie en Europees Paspoort.

Naast de rabiës enting is een identificatie en Europees paspoort verplicht zodra een dier een landsgrens passeert. Dit betekent dat uw dier gechipt moet zijn. Vanaf Juli 2011 geldt alleen een chip als identificatie, een tatoeage is niet meer geldig. Heeft uw dier geen identificatie, dan kan de dierenarts hem chippen.

 

Gezondheidsverklaring.

Voor de EU-landen is deze niet meer nodig. Overige landen kunnen wel zo’n verklaring eisen. Let op: de regels hierover kunnen per land verschillen. U kunt voor een recente gezondheidsverklaring een afspraak met ons maken. Eventueel benodigde formulieren voor sommige landen dient u zelf mee te brengen.

 

Legalisatie.

Veel landen buiten de EU eisen ook een officieel stempel van de N.V.W.A. Hieraan zijn kosten verbonden. Voor informatie en een afspraak belt u 088 2232118 of stuurt u een e-mail naar vwazdvtapaspoort@vwa.nl.

 

Buitenlandse parasieten en ziektes.

In het buitenland kunnen ziektes voorkomen waar uw dier geen weerstand tegen heeft.

Babesia, berucht in een groot deel van Europa, wordt door teken overgebracht, maar teken kunnen ook andere ziektes veroorzaken. Leishmania, een ziekte die rondom de Middellandse Zee voorkomt, wordt door kleine steekvliegjes overgebracht. Een andere parasiet die de laatste tijd vaker voorkomt is de hartworm, overgebracht door muggenbeten. In veel landen, ook hoger in Europa komt de vossenlintworm veel voor (o.a. ook België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechië, Polen, Baltische Staten).

 

Ons advies is om bij vakanties uw hond te beschermen met Vectra 3D en Milbemax. Deze combinatie werkt goed tegen bovenstaande ziektes.

Voor uw kat is een combinatie van Seresto en Milbemax het best.

Overigens is geen enkel middel tegen teken 100% effectief. In een tekenrijke omgeving adviseren wij om iedere dag uw dier op teken te controleren. Indien u toch een teek aantreft op uw dier dan kunt u deze het beste met een (bij ons verkrijgbare) tekenpincet verwijderen, en daarna de plek ontsmetten.

Wilt u meer informatie, dan hebben wij brochures in de praktijk en op onze website www.stadree.nl.

 

Vliegvakantie:

De vliegmaatschappijen accepteren geen dieren meer die een ‘rustigmakertje’ gehad hebben. Bij nerveuze dieren kan het raadzaam zijn om de zorg aan een bedrijf over te laten, dat gespecialiseerd is in het vervoer van huisdieren.

 

Huisdier Vakantie App:

Via uw smartphone kunt u de Huisdier Vakantie App downloaden. De App bevat nuttige informatie over wettelijke eisen, handige reistips voor uw hond of kat en een vakantie checklist.

 

Dierenartsen Stad & Van der Ree,

Bilderdijkstraat 16

3314 RD Dordrecht

Tel: 078 – 613 57 79

Vaccin nieuwe konijnenziekte RHD2!

Schermafbeelding 2016-01-21 om 10.06.38

 

Waarschijnlijk heeft u de afgelopen weken wel gelezen dat er een uitbraak is van een nieuw konijnenvirus. Gelukkig zijn bij ons vanaf 22 januari 2016 de eerste vaccins tegen het RHD2-virus verkrijgbaar! Het vaccin moet na 6 weken herhaald worden (geboosterd) en is daarna een half jaar geldig. Wilt u uw konijn laten vaccineren, neem dan contact op met een van onze assistentes. Zij maken zo snel mogelijk een afspraak voor uw konijn.

 

Let op: het nieuwe vaccin beschermt alleen tegen het RHD2-virus. Om te beschermen tegen myxomatose en het RHD1-virus dienen konijnen ook het reguliere vaccin te ontvangen.

 

Informatie over het RHD2 virus:

 

Virus

 

VHD is een ziekte die wordt veroorzaakt door een virus: het RHD-virus. Dit virus, dat zeer besmettelijk is, verspreidt zich door direct contact tussen konijnen en ook indirect via urine, uitwerpselen, water, voedsel, kleding, handen en hokken. Stekende insecten kunnen ook een rol spelen in de verspreiding. Het virus kan tot ernstige ziekte en sterfte leiden bij konijnen (zie symptomen), maar is niet gevaarlijk voor mensen of andere gezelschapsdieren zoals honden, katten, cavia’s en andere knaagdieren.

 

Van het RHD-virus zijn twee varianten bekend: het RHD1- en het RHD2-virus. Het is belangrijk te weten welke virusvariant verantwoordelijk is voor een uitbraak/sterfgeval:

 • De vaccins die voor januari 2016 in Nederland geregistreerd zijn, bieden geen bescherming tegen RHD2 (wél tegen RHD1).
 • De tijd die verstrijkt tussen het tijdstip van besmetting en het overlijden van het konijn is bij een RHD2-infectie langer (gemiddeld 3-5 dagen) dan bij RHD1 het geval is. Het virus krijgt daardoor meer tijd om zich te verspreiden.

 

Symptomen

 

Een konijn dat geïnfecteerd is met de klassieke variant van het virus zal veelal binnen 24-48 uur sterven. Bij RHD2 bedraagt deze termijn gemiddeld 3-5 dagen. In beide gevallen zien we soms (acute) benauwdheid, koorts, bloedingen en zenuwverschijnselen vlak voordat het konijn overlijdt. Daarnaast kan bij RHD2 een meer chronisch ziektebeeld gezien worden waarbij het konijn gedurende langere periode algemeen ziek kan zijn. Vaak is er echter niets te zien aan konijnen met deze ziekte totdat ze acuut ziek worden en vrijwel meteen daarna sterven.

 

Bron: www.diergeneeskunde.nl/nieuws/2015/12/08/sterfte-onder-konijnen-door-vhd/

 

Het virus heeft in de meeste gevallen een dodelijke afloop, daarom is ons advies uw konijn zo spoedig mogelijk te laten vaccineren.

 

 

Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak kunt u terecht bij onze assistentes: 078 – 6135779

 

Ziekte van Weil

 

Ziekte van Weil in Dordrecht

 

 

Eind augustus is in onze praktijk een niet gevaccineerde hond helaas overleden aan de ziekte an Weil.

 

De ziekte van Weil (leptospirose), is een wereldwijd bij honden voorkomende ziekte die door bepaalde bacteriën, leptospiren, wordt veroorzaakt. Omdat de ziekte van Weil ook overdraagbaar is naar mensen willen we u hier op attent maken, zodat u de juiste maatregelen kunt nemen.

 

De hond is hoogst waarschijnlijk besmet geraakt in het Wantij in omgeving de Staart (nabij de Ark van Noach). Wij adviseren u de informatie over de ziekte door te lezen op de volgende website: www.leptospirose.nl.

 

Zoals u daar kunt lezen wordt de ziekte voornamelijk overgedragen door zwemmen in besmet stilstaand zwemwater en door urine van besmette dieren, zoals ratten maar ook honden.

 

 • De belangrijkste voorzorgsmaatregel tegen de ziekte van Weil is het jaarlijks vaccineren van uw hond.

Royal Canin EHBO App

Royal Canin EHBO App plaatje hond en kat

 

Download nu de gratis Royal Canin EHBO App!

 

Royal Canin biedt hoogwaardige gezondheidsvoedingen die een nauwkeurig voedingsantwoord bieden voor iedere kat en hond. Maar ze weten ook dat gezondheid verder gaat dan alleen voeding en hebben daarom samen met dierenartsen een unieke EHBO App ontwikkeld.

Met deze App kunt u altijd eerste hulp bieden in geval van nood; een ongeluk zit immers in een klein hoekje, ook voor een kat of hond.

 • Ruim 100 onderwerpen

  Royal Canin EHBO App plaatje vierkant met wit kruis

 • Belangrijke gegevens altijd bij de hand
 • Alarmfunctie voor datum van inenten, ontwormen en ontvlooien
 • Direct contact met hulpdiensten
 • Voedingstips en andere nuttige tips
 • Zoeken naar dichtstbijzijnde dierenarts
 • En nog veel meer handige mogelijkheden

De EHBO App voor kat en hond kunt u gratis downloaden in de App Store (iPhone) en de Google Play Store (Android). Zoek op ”EHBO voor kat en hond”.

 Royal Canin EHBO App plaatje

Heeft uw hond last van reisziekte?

Wat is reisziekte?

Reisziekte ontstaat doordat het evenwichtssysteem ontregeld raakt. Angst en onrust kunnen dat versterken, en dan wordt uw dier misselijk. De symptomen zijn dan braken en misselijkheid maar ook kwijlen, onrust, angst en trillen.

 

Kijkt u voor meer informatie over op vakantie gaan, 

eens op onze pagina met vakantietips –> TIPS

 

Wat kunt u eraan doen?

1. Zorg dat uw dier zich zo prettig mogelijk voelt:

 • Zorg dat uw dier voldoende frisse lucht krijgt gedurende de reis door een raam een stukje open te zetten.
 • Rijd rustig en voorkom onnodig remmen of gas geven.
 • Zorg dat het in de auto niet te warm of te koud is. Vooral in een auto kunnen dieren hun lichaamstemperatuur niet snel aanpassen.
 • Neem gedurende langere reizen regelmatig pauze en laat uw hond uit de auto om uit te laten en om te laten drinken.
 • Laat uw dier wennen aan de auto door te beginnen met korte reizen en dit geleidelijk uit te bouwen naar langere reizen.
 • Angst en onrust kunnen minder worden als uw hond de auto met iets leuks associeert. Regelmatig spelen in de auto, met de auto naar een leuke uitlaatplek gaan etc. kan helpen om angst en onrust te verminderen.
 • Maak de eerste paar reizen voor puppies zo leuk en stressvrij mogelijk, aangezien deze ervaringen bepalen hoe ze zich nadien zullen voelen bij autoreizen (de folder met daarin de 7 tips is verkrijgbaar aan de balie).

2. Er zijn Cerenia tabletten verkrijgbaar in onze praktijk die in 9 van de 10 gevallen reisziekte voorkomt. Deze tabletten kunt u uitsluitend bij dierenartsen verkrijgen. De tablet moet 1 uur voor de reis worden ingegeven en werkt minstens 12 uur lang. De normale dosering voor preventie van reisziekte is   8 mg/kg maar uit ervaring blijkt dat in vele gevallen 2 mg/kg al voldoende is.

 

Ons Kreta project

Ons Animal Welfare Programma.

Een persoonlijk verslag van onze dierenarts Andreas Stad.

Afgelopen 1 ½ jaar is Andreas Stad  namens de praktijk ook af en toe op Kreta te vinden. Buiten het feit dat hij daar deels vakantie heeft probeer hij samen met 2 lokaal werkende stichtingen een bijdrage te leveren aan het welzijn van straathonden en katten.

Voor het volledige verslag met mooie foto’s van de werkzaamheden aldaar klik op de knop “Verslag” :Verslag

Bekijk Desktop Site