SAS  (Secundair Atonie Syndroom)

U dier heeft klachten, die passen bij een kwaal die we SAS noemen:

SAS (Secundair Atonie Syndroom)

Hebt u een konijn of cavia dat niet goed eet, kleine (of minder) keutels heeft, en sloom of hangerig is, dan heeft hij klachten, die passen bij een kwaal die we SAS noemen:

Secundair Atonie Syndroom.

De verschijnselen die een konijn of cavia met SAS vertonen zijn gevarieerd, van slecht eten, sloomheid, kleine “muizen”keuteltjes, tot buikpijn, ongemak en zelfs sterfte.

Er zijn verschillende oorzaken, maar we kunnen drie groepen onderscheiden:

  1. Pijn, bijv. door gebitsafwijkingen, blaasstenen, of na operaties.
  2. Stress, bijv. heimwee, ziekte, onrust enz.
  3. Voedingsafwijkingen. Vaak komt dit neer op een tekort aan vezels (hooi) en/of een teveel aan korrelvoer ( maximaal 20 gram voer per kg dier).

Al deze oorzaken kunnen een vertraagde beweging van het maagdarmkanaal geven (de vertaling van het woord atonie ), waarna er extra gasvorming ontstaat met indroging van het voedsel in maag en/of darmen. Daardoor kunnen pijn, stress en slechte eetlust ontstaan, en dit drietal staat hierboven juist vermeld als oorzaken.

Dit proces wordt een vicieuze cirkel genoemd, waar een klein probleem uiteindelijk ernstige ziekte kan geven, tot de dood aan toe.

Het is belangrijk om te zoeken naar een oorzaak (al is deze niet altijd te vinden) met onderzoek, zoals röntgen, bek-inspektie enz, maar even belangrijk is het om die vicieuze cirkel te doorbreken.

Daarom is het zeer belangrijk dat u een afspraak voor een consult bij ons maakt om het dier goed te onderzoeken.

Wij kunnen, zo nodig medicijnen en infuusvloeistof toedienen, maar ook uw hulp zal meestal nodig zijn.

Het konijn MOET weer gaan eten. Wil hij zelf niet, dan is dwangvoeding nodig. Wij hebben hier een oplosbaar poeder voor (Critical care) en ook Nutricia Olvarit 1e hapje blijkt erg geschikt.

Hoe vaak? Zo vaak en zo veel als het konijn zonder tegenstribbelen wil hebben. Blijf hierbij ook altijd gewoon water, voer en hooi aanbieden!

Verder kunnen er medicijnen meegegeven worden, zoals Cisaral drops en Carprofen drops.

Hiernaast kunt u uw konijn in de verzorging wat extra bieden, door stress (onrust) te voorkomen, en voor een lekker warm ziekbed te zorgen.

Zieke cavia’s hebben veel Vitamine C nodig. Wij adviseren om bij ziekte minstens 50 mg Vit.C in druppels of (vermalen) tabletten door het dwangvoer te mengen.

Is uw dier weer hersteld, dan willen we natuurlijk voorkomen dat SAS weer terugkomt. Let hierbij natuurlijk op de bovenstaande drie oorzaken! Daarnaast blijken ook koolsoorten en witlof een hogere kans te geven door hun samenstelling.

Dierenartsen Stad & Van der Ree.

Wij horen graag of het goed gaat: tel. 078-613577

Persoonlijke aandacht voor onze patiënten en hun eigenaren staat bij onze praktijk hoog in het vaandel.

Ons Kreta project

Ons Animal Welfare Programma.

Een persoonlijk verslag van onze dierenarts Andreas Stad.

Afgelopen 4 jaar ben ik namens de praktijk ook af en toe op Kreta te vinden. Buiten het feit dat ik daar deels vakantie heb, probeer ik samen met 2 lokaal werkende stichtingen een bijdrage te leveren aan het welzijn van straathonden en katten.

Zo’n 4 jaar geleden ben ik via de stichting J.M.V.R. uit Rhoon in contact gekomen met 2 dierenwelzijnsorganisaties op Kreta. In september 2009 resulteerde dat in werken voor de stichting VOCAL. Als dierenarts ben ik vooral bezig met het steriliseren en castreren van katten om de populatie van dieren te beperken. Daarbuiten kijk ik ook regelmatig naar zieke en gewonde dieren en af en toe komt er ook een teef ter sterilisatie voorbij.

Twee jaar geleden ben ik 2 keer een week gegaan om te helpen en tijdens een maaltijd op een terras kwam het gesprek op mijn werkzaamheden op het eiland. Vrolijk vertelde ik mijn beroep en het werk dat ik daar in de buurt deed, wat gelijk resulteerde in een tweede ‘werkgever’. De Stichting Dierenhulp Kreta zat ook omhoog met een enorme over populatie van katten (op een ander stuk van het eiland) dus ook hen heb ik hulp toegezegd. In september 2010 ben ik dus voor beide stichtingen werkzaam geweest.

Een zwerfkat in de vangkooi.

Een zwerfkat in de vangkooi.

Sterilisatie poes.

Sterilisatie poes.

Een huiskamer vol met kattenmanden.

Een huiskamer vol met kattenmanden.

Operatietafel

Operatietafel

Op Google maps

[wpgmza id=”1″]