Ons Kreta project2015-09-01T20:57:03+00:00

Ons Animal Welfare Programma.

Een persoonlijk verslag van onze dierenarts Andreas Stad.

 

Afgelopen 4 jaar ben ik namens de praktijk ook af en toe op Kreta te vinden. Buiten het feit dat ik daar deels vakantie heb, probeer ik samen met 2 lokaal werkende stichtingen een bijdrage te leveren aan het welzijn van straathonden en katten.

 

Zo’n 4 jaar geleden ben ik via de stichting J.M.V.R. uit Rhoon in contact gekomen met 2 dierenwelzijnsorganisaties op Kreta. In september 2009 resulteerde dat in werken voor de stichting VOCAL. Als dierenarts ben ik vooral bezig met het steriliseren en castreren van katten om de populatie van dieren te beperken. Daarbuiten kijk ik ook regelmatig naar zieke en gewonde dieren en af en toe komt er ook een teef ter sterilisatie voorbij.

 

Een zwerfkat in de vangkooi.

Sterilisatie poes.

 

Twee jaar geleden ben ik 2 keer een week gegaan om te helpen en tijdens een maaltijd op een terras kwam het gesprek op mijn werkzaamheden op het eiland. Vrolijk vertelde ik mijn beroep en het werk dat ik daar in de buurt deed, wat gelijk resulteerde in een tweede ‘werkgever’. De Stichting Dierenhulp Kreta zat ook omhoog met een enorme over populatie van katten (op een ander stuk van het eiland) dus ook hen heb ik hulp toegezegd. In september 2010 ben ik dus voor beide stichtingen werkzaam geweest.

 

Een huiskamer vol met kattenmanden.

Sterilisatie poes.

Een operatie tafel op stenen met instrumentarium uit de hogedruk pan.

Sterilisatie poes onder iets betere omstandigheden. Instrumenten zijn hier steriel gemaakt in een heteluchtoven.

Sterilisatie poes.

Door een knip in het oor is het duidelijk dat ze al gesteriliseerd is en niet opnieuw gevangen wordt.

De ‘uitslaapkamer’.

Na de sterilisatie worden de poezen wakker in de warmte van de zon.

 

In Griekenland hebben ze een andere kijk op dierenwelzijn. Gedurende het toeristenseizoen is er voedsel en aandacht genoeg. Zodra deze echter het land verlaten verhongeren vele dieren of wordt er vergif achtergelaten om op die manier te zorgen dat er geen ‘plaag’ ontstaat. Dat we ook aan geboortebeperking kunnen werken is niet iets wat vanuit de Griekse samenleving zelf wordt gepropageerd. Met name Noord-Europeanen die op Kreta wonen trekken de kar van het dierenwelzijn. En zij kunnen alle hulp gebruiken.

 

 

Sterilisatie teef.

 

 

 

Dit nest jonge katjes is de dag ervoor gesteriliseerd.

 

In een viertal sessies hebben we in 2011, mede dankzij de inzet van vele vrijwilligers en de sponsoring van diverse bedrijven, in totaal zo’n 200 katten en 40 honden kunnen opereren. Het hondenprobleem is duidelijk onder controle en minder erg aanwezig dan voorgaande jaren. Qua aantallen katten worden de problemen langzaam iets minder, maar dat gaat beduidend moeilijker dan het controleren van het hondenbestand.

 

In 2012 gaat het werken onverminderd voort en samen met andere (Duitse, Nederlandse en Engelse) dierenartsen wordt er van alles gedaan om zowel het dierenleed als de kattenoverbevolking aan te pakken. Speciale dank gaat dit jaar uit naar AST Farma, Eurovet en Pfizer voor hun sponsoring aangaande narcosemiddelen en materialen. Aan Vetoquinol voor het beschikbaar stellen van een zeer grote hoeveelheid ontwormtabletten die naar diverse locaties in Spanje, Cyprus en Griekenland zijn gebracht. Aan Hannie’s trimsalon die de aanschaf van diverse materialen heeft mogelijk gemaakt. En verder aan iedereen die in welke vorm dan ook een bijdrage heeft geleverd om het dierenwelzijn in het algemeen een duw in de goede richting te geven.

 

De ontwormtabletten worden hier in Spanje bij de straathonden ingegeven.
 

 

Vanuit onze praktijk zorgen wij voor gratis operatie materialen. Deze betalen wij vanuit de ‘goede doelen’ pot. Mede dankzij uw donaties zijn wij in staat iets te betekenen voor de dieren op Kreta. Uiteraard is er met meer geld en materialen meer mogelijk. Giften zijn uiteraard welkom in onze ‘Kreta pot’ in de praktijk. Uw bijdrage zal worden besteed aan meer medisch instrumentarium, materialen en medicijnen. Heeft u contacten binnen ziekenhuizen dan zijn we graag bereid om afgeschreven instrumentarium en materialen een tweede leven op Kreta te geven. Uw hulp is meer dan welkom!

 

In de zomer van 2012 hebben we weer een hoop kunnen doen en regelen voor de katten en honden die leven op het noordoostelijke deel van Kreta. Hoewel het door de economische crisis moeilijker wordt de zwerfpopulatie te controleren zijn er weer diverse projecten actief ondersteund. Onze bijdrage beperkt zich dit jaar tot het controleren van enkele stabiele subpopulaties in afgebakende gebieden. Het massaal neutraliseren van dieren in een gebied zonder grenzen lijkt na een aantal jaren een tegenvallende strategie, die op langere termijn niet het gewenste resultaat geeft. Het aantal honden is inmiddels, ook door lokaal gestimuleerde initiatieven en inzet van de Griekse bevolking zelf, op een goed controleerbaar niveau beland. Komende jaren zullen we proberen dat zo te houden, zeker nu het door de economische crisis niet meer zo vanzelfsprekend zal zijn de eigen dieren aan te bieden voor sterilisatie/castratie.

 

Dit jaar was onze aanwezigheid mede mogelijk en een succes door de bijdragen van diverse personen en bedrijven. Wij danken Virbac voor het beschikbaar stellen van een chip-reader die in en rond Chersonissos inzetbaar is. MSD Merck voor het beschikbaar stellen van 50 antibioticumpasta’s voor katten. Eurovet en AST Pharma voor hun ruime bijdrage in narcosemiddelen en medicijnen. Hannie’s trimsalon voor het faciliteren van een hondentransport naar Nederland en aankoop van onder meer antiparasitica. Pfizer Animal Health voor het beschikbaar stellen van eveneens een substantiële hoeveelheid vlooiendruppels en ontwormtabletten.

Volgend jaar hoop ik, mede afhankelijk van de ontwikkelingen rond de EU, weer in de gelegenheid te zijn mijn kleine bijdrage aan het dierenwelzijn te leveren. Dat uiteraard mede dankzij u en onze sponsoren!

 

 Via de links naar VOCAL en Stichting Dierenhulp Kreta alsmede door de foto’s krijgt u een impressie van ons werk en de omstandigheden waaronder we werken. Ik nodig u van harte uit eens langs hun sites te surfen.

 

 Links:

www.miaow.infoKattenproject in KRETA. VOCAL works for the benefit of all cats in the area of Elounda, North East Crete and is made up entirely of volunteers. Sick and injured cats are cared for in volunteers' homes.  www.jmvr.nlWij zijn Miranda en Jury, via deze website willen wij u op de hoogte houden van de trips die we maken naar de diverse opvangcentra. Tevens zullen wij zoveel mogelijk beeldmateriaal tonen, en een update van de geplande transporten.

 

Namens ons hele team, dank voor uw hulp!

Andreas Stad.

Stad & Van der Ree

Andreas Staden Gerard van der Ree voor de praktijk
Bilderdijkstraat 16
3314 RD Dordrecht

Laatste nieuws

Belangrijke informatie


Stad & Van der Ree