Op vakantie met uw huisdier2017-12-06T13:52:31+00:00

Gaat u binnenkort met uw huisdier naar het buitenland?

 

Hier zijn vaak wettelijke eisen aan verbonden. Wij geven u hier graag uitgebreide  informatie over.

 

Veel informatie kunt u ook terugvinden op de volgende websites: www.dierenarts.nl en www.LICG.nl

 

regels veranderen snel……..

 

Hondsdolheid.

Zodra uw hond, kat of fret naar het buitenland gaat is een vaccinatie tegen hondsdolheid (= Rabiës) verplicht. In de EU is de vaccinatie met Nobivac- Rabiës 3 weken tot 3 jaar na enting geldig.

 

Ontworming

Binnen Europa stellen het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Noorwegen, Finland, Malta en Cyprus nog een ontworming – toegediend door een dierenarts – verplicht.

 

Landen buiten de EU, zoals Turkije, kunnen andere eisen stellen, zoals een bloedonderzoek. Op de website www.licg.nl vindt u meer informatie over invoereisen. Regels veranderen snel, neem daarom voor de meest recente regels contact op met de ambassade van het gewenste land.

 

Neemt u s.v.p. vroegtijdig contact met ons op als u met uw dieren naar een land gaat waarvoor een bloedonderzoek verplicht is, de totale procedure hiervoor kan enkele maanden duren. 

 

Identificatie en Europees Paspoort.

Naast de rabiës enting is een identificatie en Europees paspoort verplicht zodra een dier een landsgrens passeert. Dit betekent dat uw dier gechipt moet zijn. Vanaf Juli 2011 geldt alleen een chip als identificatie, een tatoeage is niet meer geldig. Heeft uw dier geen identificatie, dan kan de dierenarts hem chippen.

 

Gezondheidsverklaring.

Voor de EU-landen is deze niet meer nodig. Overige landen kunnen wel zo’n verklaring eisen. Let op: de regels hierover kunnen per land verschillen. U kunt voor een recente gezondheidsverklaring een afspraak met ons maken. Eventueel benodigde formulieren voor sommige landen dient u zelf mee te brengen.

 

Legalisatie.

Veel landen buiten de EU eisen ook een officieel stempel van de N.V.W.A. Hieraan zijn kosten verbonden. Voor informatie en een afspraak belt u 088 2232118 of stuurt u een e-mail naar .

 

Buitenlandse parasieten en ziektes.

In het buitenland kunnen ziektes voorkomen waar uw dier geen weerstand tegen heeft.

 

Babesia, berucht in zuidelijk Europa, wordt door teken overgebracht, maar teken kunnen ook andere ziektes veroorzaken.

 

Leishmania, een ziekte die rondom de Middellandse Zee voorkomt, wordt door kleine steekvliegjes overgebracht. Een andere parasiet die de laatste tijd vaker voorkomt is de hartworm, overgebracht door muggenbeten.

In veel landen, ook in Noord-Europa komt de vossenlintworm veel voor (o.a. ook België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechië, Polen, Baltische Staten).

 

Meer informatie over deze ziektes is te vinden op www.LICG.nl

 

Ons advies is om bij vakanties uw hond te beschermen met Vectra 3D en Milbemax. Deze combinatie werkt goed tegen bovenstaande ziektes.

 

Voor uw kat is een combinatie van Seresto of Bravecto met Milbemax het best.

 

Deze combinaties zorgen dat de overbrengers van de bovenstaande ziektes niet kunnen aanslaan bij uw huisdier.

Wij adviseren om uw huisdier na een buitenlandse vakantie 2x te ontwormen met Milbemax, met een maand tussenpauze.

 

Overigens is geen enkel middel tegen teken 100% effectief. In een tekenrijke omgeving adviseren wij om iedere dag uw dier op teken te controleren. Indien u toch een teek aantreft op uw dier dan kunt u deze het beste met een (bij ons verkrijgbare) tekenpincet verwijderen, en daarna de plek ontsmetten.

 

Vliegvakantie:

De vliegmaatschappijen accepteren geen dieren meer die een ‘rustigmakertje’ gehad hebben. Bij nerveuze dieren kan het raadzaam zijn om de zorg aan een bedrijf over te laten, dat gespecialiseerd is in het vervoer van huisdieren.

 

 

Dierenartsen Stad & Van der Ree,

Bilderdijkstraat 16

3314 RD Dordrecht

Tel: 078 – 613 57 79

Stad & Van der Ree

Andreas Staden Gerard van der Ree voor de praktijk
Bilderdijkstraat 16
3314 RD Dordrecht

Laatste nieuws

Belangrijke informatie


Stad & Van der Ree