Konijnen en knaagdieren2017-12-05T15:06:54+00:00

Onze dierenartsen hebben een grote ervaring met en interesse in konijnen en knaagdieren.

 

Chirurgie

Bij konijnen en knaagdieren wordt met de grootst mogelijke zorg omringd: zo gebruiken wij gasnarcose en is er veel aandacht voor pijnstilling rondom zo’n operatie.

 

Voortplanting wordt voorkomen door rammen en voedsters te neutraliseren. Dit is bij de ram mogelijk zodra de testikels zijn ingedaald, dit gebeurt meestal rond 3 maanden leeftijd. Door rammen te neutraliseren is er veel minder kans op gedragsproblemen zoals vechten, bijten en sproeien. Voedsters kunnen geneutraliseerd worden vanaf 6 – 7 maanden. Sterilisatie verkleint het risico op baarmoederkanker op latere leeftijd en voedsters worden in het algemeen liever na deze ingreep.

 

Vaccinaties voor konijnen, een essentieel onderdeel van hun gezondheidszorg!

 

Ook bij konijnen komen besmettelijke ziektes voor. Gelukkig hebben we de mogelijkheid om uw dier tegen enkele ziektes te beschermen door  een vaccinatie.

 

Als enkele jaren bestonden er vaccins tegen Myxomatose en VHD1. In 2015 is een mutatie van het VHD virus ontstaan, dat VHD2 genoemd wordt. De oude vaccins waren hiertegen niet werkzaam.

 

Myxomatose wordt vooral overgebracht via insectenbeten (vliegen, muggen enz); we zien daarom ook konijnen die binnenshuis wonen besmet worden. Als een niet-gevaccineerd konijn besmet wordt, zal hij eigenlijk altijd overlijden!

 

VHD1 en VHD2 worden door direct contact overgebracht, maar ook via besmette materialen of voer (gras, hooi enz). Al zien we bij konijnen besmet met VHD ziektes geen duidelijke ziektesymptomen, omdat de problemen inwendig zijn (bijvoorbeeld inwendige bloedingen) een groot percentage gaat er wel aan dood.

 

Gelukkig hebben we ook tegen de nieuwe variant een vaccin beschikbaar.

 

Wij raden u aan om jaarlijks een bezoek aan onze praktijk te brengen. Tijdens dit bezoek controleren we uw konijn van kop tot staart; zo nodig knippen we zijn nagels, en geven we een voedingsadvies. Ook zullen we hem de benodigde vaccinaties geven. De vaccinaties zijn 1 jaar werkzaam, en mogen gegeven worden vanaf 10 weken leeftijd.

 

Als u met meerdere konijnen komt, dan krijgt u korting voor elk volgend konijn.

 

Voor meer informatie over VHD zie Dierenkliniek Wilhelminapark

 

SAS

Hebt u een konijn of cavia dat niet goed eet, kleine (of minder) keutels heeft, en sloom of hangerig is, dan heeft hij klachten, die passen bij een kwaal die we SAS  (Secundair Atonie Syndroom) noemen.

  • Klik HIER voor meer informatie op onze aparte pagina voor SAS.
  • Of download de informatie over SAS HIER in PDF formaat
  • Klik HIER voor informatie over dwangvoeren bij konijnen en cavia’s.

 

Als u meer wilt weten over de verzorging, de gezondheid, voeding, sterilisatie en castratie van uw konijn vragen wij u contact op te nemen met onze praktijk.

 

Wij zijn graag bereid om u meer informatie te geven.

Stad & Van der Ree

Andreas Staden Gerard van der Ree voor de praktijk
Bilderdijkstraat 16
3314 RD Dordrecht

Laatste nieuws

Belangrijke informatie


Stad & Van der Ree